Ljus i mörkret och levande eld

Jag älskar levande ljus och eldar, men faktiskt så är inte levande ljus alltid så bra och billigt som man kan tro. Köper man ekologiska ljus av bivax och annat så är de bra men dyra, köper man billiga ljus med mycket parrafin och lite stearin så är de inte särskilt miljövänliga. Jag har läst om något som jag vill pröva; hemmagjorda oljelampor.
Av vad jag har kunnat förstå så rekommenderas man att använda olivolja då det inte luktar när det brinner, och då funderar jag på om man kan använda rapsolja på samma sätt som man kan använda det som ett subsitut för olivolja i matlagningen. Jag ska pröva hur som helst, dessa oljelampor brinner länge och är miljövänliga på det sättet, köper man sedan ekologisk olja, så är de bra på det sättet också.
Här kommer lite länkar:

Olivoljelampa

Oljelampa av glasflaska

Oljelampa i liten glasburk

Detaljerad beskrivning av hur man gör en oljelampa

Jag återkommer när jag har prövat och/eller har mer information!

One Response

  1. Vilken fin blogg. Tack för alla bra råd och recept.

    25 januari, 2012 at 09:48

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>